Handige tips om vlot te kunnen poetsen. Ideaal tijdens de drukke feestdagen.

27 december, 2023

Ben je op zoek naar manieren om je huis snel schoon te maken? Hier zijn enkele handige tips en efficiënte stappen om je woning in een mum van tijd sprankelend schoon te krijgen. Met deze strategieën kun je in korte tijd een frisse en opgeruimde leefruimte creëren, zodat je snel weer kunt genieten van een schone omgeving zonder uren te hoeven besteden aan het schoonmaken.

Een goede voorbereiding is essentieel. Verzamel alle benodigde spullen - stofzuiger, schoonmaakdoek, een emmer met sop - voordat je begint met schoonmaken.

Werk van boven naar beneden. Start met de slaapkamers en besteed 10 minuten per kamer aan schoonmaken. Begin door de kamers leeg te maken. Ruim op waar nodig en haal het beddengoed eraf. Verzamel al het wasgoed en plaats dit bij de wasmachine. Gebruik een plumeau ( voor de spiegels en hoeken in de kamers. Stof elk item af met een microvezeldoek. Tip: werk in de kamer met de klok mee om te weten wat je al schoongemaakt hebt en til elk item op om goed schoon te maken.

Stofzuig de vloeren in één lange beweging. Begin in de verste hoek en werk richting de deur, vermijd herhaaldelijk over hetzelfde stukje vloer te gaan. Een krachtige stofzuiger is hierbij belangrijk. Controleer vooraf of de stofzuigerzak vervangen moet worden. Heb je een laminaat- of houten vloer? Maak dan eventueel een dweil licht vochtig met frisse allesreiniger en dweil de vloer na het stofzuigen.

Daarna is het tijd voor de badkamer
 
Spray eerst de wasbak, douche, bad en toiletpot in met reiniger en laat dit intrekken. Gebruik vervolgens een microvezeldoek met reiniger om de wastafel schoon te maken. Spoel de doek tussendoor uit voor een frisse, schone en warme doek bij elke keer. Werk van achter naar voren en neem ook de kranen en afvoer mee. Maak vervolgens de douche en het bad schoon (dit hoeft niet grondig als je dit wekelijks doet) en tot slot de toiletpot. Dweil tot slot de badkamervloer.

Ga vervolgens door naar de keuken. Zorg ervoor dat de vaatwasser is ingeladen en ruim alle losse spullen op. Zet de vaatwasser aan en schrob het aanrecht en het fornuis schoon met een schuurspons. Maak een sopje met allesreiniger en water en veeg alles af met een microvezeldoek. Vergeet niet om ook apparaten, kastdeuren en andere kastjes schoon te maken. Tip: werk hier ook met de klok mee voor structuur. Stofzuig (en dweil indien nodig) als laatste de vloer.

In de laatste stap staat de woonkamer centraal. Begin met het verzamelen en terugplaatsen van alles wat verschoven is geweest. Leg alles terug op de juiste plek of berg het op. Stof alle oppervlakken af met een microvezeldoek door elk item in één beweging op te tillen en af te stoffen. Vergeet niet de lamellen of luxaflex mee te nemen (gebruik eventueel een lange plumeau voor een snelle schoonmaak). Tot slot stofzuig je de ruimte van achter naar voren en geef je het een extra finishing touch door te dweilen.

Benieuwd naar onze schoonmaakproducten? Ontdek het op onze webshop