"Onze huishoudhulpen krijgen een elektrische fiets of bedrijfswagen"
Bijna 1 op de 5 gezinnen maakt vandaag gebruik van dienstencheques en de vraag blijft stijgen. Om voldoende huishoudhulpen - een knelpuntberoep in Vlaanderen - te vinden en te houden, bieden wij onze medewerkers voortaan een elektrische fiets of bedrijfswagen aan. Zo kunnen ze als echte sterren schitteren in elk huis Ă©n op de weg.
20 nov. 2017
CEO Jo Mellemans van Het Poetsbureau vertelt: “Gemiddeld geeft 1 op de 3 sollicitanten aan niet-mobiel te zijn. Om die instapdrempel weg te nemen en een hogere instroom van kandidaat-huishoudhulpen te creëren, zochten we naar een duurzame oplossing. Vandaar het idee om onze medewerkers een elektrische fiets of bedrijfswagen aan te reiken.” De eerste 5.000 fietsen en 2.500 bedrijfswagens zijn intussen gereserveerd, voor een periode van 3 jaar.
Primeur in de sector
“Dat doen we als allereersten in de sector. Hiermee willen we het werk van huishoudhulp ook een nieuw elan geven”, benadrukt Mellemans. “Voor ons is het een volwaardige, waardevolle job die ook zo betaald moet worden. We zetten sterk in op goede loonvoorwaarden, optimale ondersteuning en opleiding en vooral een respectvolle omgang. Dankzij onze schaalgrootte kunnen we kostenefficiënter werken en bijgevolg investeren. En dat doen we liever in nog betere personeelsvoorwaarden dan in grote overnames. We geloven oprecht dat investeren in mensen en economie leidt tot groei en welzijn voor mens en maatschappij.”
Win-winsituatie
Uiteraard houdt Het Poetsbureau vast aan zijn regionale formule waarbij medewerkers dichtbij huis werken, meestal binnen een straal van 10 km. Tegelijk betekent meer mobiliteit meteen ook meer flexibiliteit. “Met een fiets of wagen kunnen onze mensen meerdere klanten per dag helpen. Ideaal, want de vraag naar huishoudhulpen blijft stijgen en zo kunnen we de wachttijden verkorten én tegelijk ons groeiverhaal verderzetten.”
Wie heeft er recht op?
Concreet komt iedereen die minstens 20 uur per week voor Het Poetsbureau werkt in aanmerking voor een elektrische Minerva fiets. Het gaat om ruim 4.000 van de 5.300 medewerkers. Wie minder dan halftijds werkt, kan rekenen op een gewone fiets. Daarnaast stelt Het Poetsbureau ook een compacte en milieuvriendelijke Opel Corsa ter beschikking aan wie minstens halftijds werkt. Dit voordeel wordt verrekend in het loon.
Ambitieuze groei in het verschiet
Vandaag helpen 5.300 poets- en strijkhulpen zo’n 40.000 gezinnen en alleenstaanden in Vlaanderen. Tegen 2020 wil Het Poetsbureau dit aantal verdubbelen naar 10.000. “Elke maand komen er zo'n 100 huishoudhulpen bij. Dat is netto-aangroei, want zoals overal in de sector blijft de uitstroom aan de hoge kant. Voor sommigen is het een tijdelijke oplossing, maar voor veel mensen werkt het perfect om werk en privé te combineren. Ze voelen zich gelukkig in hun job. En met een elektrische fiets of bedrijfswagen erbij, hopen we dit gevoel nog te versterken.”