Huishoudhulpen gratis naar de psycholoog
Het Poetsbureau doorbreekt taboe bij psychische problemen.
25 sep. 2018
De 7000 werknemers van Het Poetsbureau – van huishoudhulp tot bediende – krijgen voortaan gratis toegang tot een klinisch psycholoog: een primeur in de sector. Zo wil het dienstenchequebedrijf de taboe en een sectorbreed probleem doorbreken, want bijna 8 op 10 werknemers in de branche ondervinden mentale klachten die kunnen leiden tot depressies en burn-outs. “Er wordt in het hele land hard gesensibiliseerd om de drempel tot professionele hulp te verlagen. Ook wij erkennen het belang ervan en willen hiermee een groot probleem aanpakken.” aldus Jo Mellemans.
“Dit is geen modeverschijnsel”
De oorzaak van de mentale bezorgdheden in de sector? Financiële moeilijkheden of complexe thuis- en werksituaties. Dat gaat gepaard met vermoeidheid (87) en weinig energie (45%) wat kan leiden tot depressies en burn-outs. Intussen liggen psychologische problemen aan de oorsprong van een groot deel van het ziekteverzuim: niet alleen in de sector, maar in de hele Belgische arbeidsmarkt. Er zijn veel initiatieven op politiek en wetgevend vlak, maar volgens Jo Mellemans kunnen ook de werkgevers een voorbeeld stellen.
CEO Jo Mellemans: “Met 7000 werknemers bestaande uit arbeiders en bedienden hebben we een voldoende kritische massa om een doorsnee van de maatschappij te zien. Op basis van aanwezigheidsgesprekken blijkt dat het ondanks het beste loonpakket en flexibele uurroosters soms moeilijk is voor medewerkers om door de bomen het bos te blijven zien, omwille van het privéleven in combinatie met het harde werken, wat leidt tot langdurige afwezigheid. We geloven dat burn-outs geen modeverschijnsels zijn en willen preventief handelen. Het welzijn van onze medewerkers komt op de eerste plaats, dus we steunen hen in alle begrip en met voldoende tijd. Tegelijk moet dit een signaal zijn dat we als werkgever niet bij de pakken blijven zitten rond dit actueel probleem.”
Gratis consultaties en eigen opgeleide consulenten
Concreet kan elke werknemer van Het Poetsbureau, verbonden aan 68 kantoren in Vlaanderen, vanaf nu voor 6 gratis consultaties terecht bij een klinische psycholoog. Daarnaast leidt het bedrijf eigen consulenten op om signalen te herkennen en indien nodig collega’s door te verwijzen op een informele, maar vakkundige manier. Het Poetsbureau werkt daarvoor samen met Faresa, een psychologisch centrum met 7 vestigingen verspreid in Vlaanderen. Zij stelden voor Het Poetsbureau een specifiek EAP (Employee Assistance Program) op waarmee individuele werknemers worden bijgestaan bij persoonlijke zorgen thuis of op het werk.
Via het EAP krijgt Het Poetsbureau ook verder advies ter preventie van psychosociale risico’s en begeleiding bij de verandering naar een gezondere levensstijl. Belangrijk: het bedrijf aanvaardt het beroepsgeheim van de psycholoog, over zijn werknemer wordt immers niets teruggekoppeld. Prof. Dr. Nele Jacobs, zaakvoerder en klinisch psycholoog bij Faresa: “De meerwaarde van deze samenwerking met Het Poetsbureau toont zich duidelijk op meerdere fronten. Het is een absoluut voordeel gezien er in ons land nog steeds een hoge drempel bestaat tot degelijke psychologische hulpverlening door te hoge kosten en/of te lange wachttijden. Tegelijk investeert het bedrijf in het welzijn van medewerkers wat niet alleen het individu gelukkiger maakt, maar ook de kwailiteit van het werk vergroot.”
Ook Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, juicht de aanpak van Het Poetsbureau toe: “Het aantal psychosociale aandoeningen, zoals burn-outs en depressies, komen de jongste jaren steeds meer in beeld. We doen er alles aan om langdurig zieken terug naar de werkvloer te begeleiden en hen werkbaar werk te bieden via re-integratietrajecten. Nog belangrijker is preventie. Dit is de kern van mijn beleid rond beroepsrisico’s. We moeten er voor zorgen dat niemand uitvalt. Dat heeft Het Poetsbureau goed begrepen en ik vind dit een zeer knap initiatief.”