Algemeen

Het Poetsbureau werft erkende vluchtelingen aan als huishoudhulp

Sinds mei stoomde Het Poetsbureau 5 erkende vluchtelingen klaar voor de arbeidsmarkt. Vandaag ontvingen ze hun welverdiende diploma en tekenden ze meteen nadien een arbeidscontract voor onbepaalde duur.

08 sep. 2017

Share via Mail
Image1

Je kan al wel raden hoe fier wij op hen zijn. Samen met onder andere het sectoraal Vormingsfonds Dienstencheques en VDAB, konden we hen de nodige schoonmaakopleiding geven en een vaktechnisch taalbad. Vanaf maandag starten zij hun eerste werkdag bij een klant.

Het hele traject gaf hen bovendien alle middelen om op een positieve manier te integreren in onze samenleving. Ze maakten kennis met onze cultuur en werkten nauw samen met typische Vlaamse gezinnen. Door alle competenties zoals poetstechnieken en taal tegelijk op te pikken, hebben we na 5 maanden kwalitatieve medewerkers opgeleid die we met alle vertrouwen kunnen inzetten op de arbeidsmarkt. En laat dat nu net het signaal zijn dat we willen geven aan alle andere werkgevers binnen en buiten de dienstenchequesector.

“Ik blijf Nederlandse lessen volgen”

Ik vind het ontzettend spannend om voor de eerste keer aan te bellen. Vroeger, toen ik nog in Syrië woonde met mijn gezin, was ik een kippenboer. Ik ben dus van nature een harde werker, maar heb nooit veel sociaal contact gehad met andere mensen buitenshuis. Ik zie het poetsen dus volledig zitten, maar voor de eerste klantencontacten ga ik mezelf nog een beetje moed moeten inspreken. Daarom zet ik mijn Nederlandse lessen ook gewoon verder op de dagen waarop ik niet werk, dat helpt niet alleen voor de communicatie maar ook voor mijn zelfvertrouwen. Hopelijk gaat dit vlot en kan ik over enkele maanden voltijds aan de slag. Ik kreeg alvast tranen van geluk in mijn ogen, toen ik mijn contract vandaag ontving.” vertelt Houssam (38).

Alle kandidaat-deelnemers werden geselecteerd op hun motivatie. Hét basis ingrediënt om het traject tot een goed einde te brengen. “Je merkt dat deze mensen echt willen bijleren en openstaan voor feedback. Ze worden bijgestuurd zodat ze voor elke situatie de juiste poetsproducten leren gebruiken en de juiste tramroutes nemen naar de klanten. Het valt op dat we de mensen op hun gemak kunnen stellen door hen structuur te geven, maar ook door naar hen te luisteren. De ene ontplooide zich iets sneller dan de andere, maar de mentaliteit zat altijd goed.” beaamt Elly Huysmans, zaakvoerder van Het Poetsbureau.

“Het takenpakket ligt mij volledig”

Voordat ik naar België vluchtte, werkte ik in de bouwsector in Somalië. Poetsen is dus een heel andere stiel, maar het takenpakket ligt mij volledig. Ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen, de opleidingen en evaluaties gaven mij veel energie. Dankzij de lessen Nederlands begrijp ik al heel wat, maar de taal spreken is niet zo vanzelfsprekend. Ik heb een T.O.P (Taal Ondersteunende Planner) kaarten gekregen, dat zijn kaarten die de communicatie tussen de klant en mij kunnen vergemakkelijken. Ik blijf oefenen en ben er vast van overtuigd dat ik volgend jaar de taal onder de knie heb. Mijn vrouw, die nu in Kenia verblijft, is erg trots op mij. Dat geeft mij ook enorm veel moed om hard te werken voor een mooie toekomst.” glundert Qays (27).

Geen liefdadigheid

Het Poetsbureau zal na de tewerkstelling deze nieuwkomers opvolgen. Ze nemen zoals elke huishoudhulp deel aan de Poetsbureau Academy, een specifieke huishoudopleiding die hen nog meer informatie geeft over het vak. “Dit project is geen initiatief uit liefdadigheid. We zijn erg betrokken met deze mensen en willen hen een extra zetje geven, maar we kunnen hen ook heel goed gebruiken omdat ons bedrijf in volle groei is. In het begin moet je maatwerk toepassen, maar met eenvoudige oplossingen worden zij de meest loyale, gemotiveerde werknemers.” verzekert Elly Huysmans.

Deze dag gaf Het Poetsbureau nog een extra boost om dit project verder uit te bouwen. Binnenkort starten we gelijkaardige initiatieven op voor erkende vluchtelingen in Maasmechelen en Houthalen.